Sådan kan du hjælpe med stævner

Stævner udgør en vigtig del af Aarhus Rideklubs økonomi, da vi tiltrækker mange ryttere udefra, som hver især betaler for at deltage samt eventuel opstaldning og banetræning. Men for at få stævnerne til at løbe rundt, har vi brug for hjælp. 

Vi sørger selvfølgelig for vores hjælpere, så når du hjælper, så får du også mad, drikke og andet lækkert under stævnet. Det er en god chance for at snuse lidt til det, som et stævne indebærer, og du lærer måske nogle nye at kende fra klubben. Og så hygger vi os ved stævnerne - og det er det vigtigste!   Herunder finder du en beskrivelse af, hvad de forskellige hjælpertjanser går ud på.

Vi hjælper altid nye hjælpere på vej. Sig blot til, og vi vil arrangere en måde, du kan blive oplært på, hvis du føler behov for det.

Hjælper ved dressurstævner

Ved dressurstævner er der brug for lidt færre hjælpere end ved springstævnerne. Til gengæld er der mulighed for at lære rigtig meget dressurnørderi ved at melde sig som skriver, og som speaker kan du sidde og følge nøje med i hvert enkelt ridt.   

 

Skriver/taster

Du sidder sammen med dommeren og skriver rytternes bedømmelse/protokol (tidligere kaldet kritik). Det er en fordel, hvis du kender dressurbegreberne - og du skal skrive hurtigt på en computer.  Noter dommerens karakterer og kommentarer med det samme, du hører det. Det kan være en fordel at bruge forkortelser: Fx: ”p” for parade, ”bagp” for bagpart, ”ch” for changement, ”mgl” for manglende, ”tbt” for tilbagetrædning osv. 

Når rytteren er færdig, gives der karakterer for det samlede indtryk, som du også skriver sammen med dommeren efter ridtets afslutning. Som hovedregel er det næsten de samme fejl, dommeren kommenterer på alle niveauer - men man skal være obs på, at jo højere niveau, des hurtigere går det, da de højere klasser indeholder flere øvelser med selvstændige karakterer. Hvis du er begynder, anbefaler vi, at du starter med LA eller MB-klasser, hvor det er nemt at følge med.

Tip: Det kan være en god ide at orientere dig i den klasse, du skal skrive i - blot så du ved, hvad det er for nogle øvelser, der skal bedømmes, og hvor hurtigt du skal regne med, at det går. Du skal ikke kunne programmet - det er dommerens opgave. Man kan finde alle dressurprogrammer her eller i appen Dressur til Android eller iOS  

Hvor? Dommerhuset

Alder: 14 + og bliver ikke forvirret over de gængse dressurbegreber (bag lod, changement, kadenceret, takt, rummelighed, mm.)  

 

Speaker

Du åbner klassen, takker af for færdigt ridt, byder ny rytter på banen, og beder næste rytter holde sig klar. Sponsorer offentliggøres. Der kan være behov for at få speaket øvrige informationer - sekretariatsvagten vil gøre dig opmærksom på det i givet fald. 

 

Derudover speaker man præmieoverrækkelsen. Det kan lyde således:

“Vi er klar til en præmieoverrækkelse for klassen MB0 for hest. Vi vil gerne se Sara Henriksen, Mille Rosengaard og Maja Corneliussen ved sekretariatet.”

 

Når rytterne er ankommet speakes resultatet - altså hvem der har vundet de forskellige placeringer samt hvilke ærespræmier de får (én rytter ad gangen med pause imellem, så de kan nå at modtage præmierne).

 

Spørg gerne i sekretariatet, om der er noget særligt, du skal være opmærksom på ved det pågældende stævne.  

 

Hvor? Sekretariatet

Alder: 12+    

Hjælper ved springstævner

Hvor dressurstævnerne er nørdede og stille, så er springstævnerne lige modsat med fuld fart på og festlig stemning. Der kommer mange flere ryttere igennem på en dag til et springstævne, og det er også her, klubben tjener flest penge. Men det er også her, der er brug for fleste hjælpere, for der er meget at holde styr på ved et springstævne. Nedenfor kan du se, hvad du kan hjælpe med ved springstævnerne:

 

Taster

Taster ekvipagens fejl og tid ind i stævnesystemet på en PC, således at det kommer live på Equipe.

 

Hvor? Sekretariatet

Alder: Ingen minimumsgrænse, bare du kan skrive tal fejlfrit ind på en computer - denne tjans er oplagt til børn og voksne der gerne vil snuse til springstævnerne for første gang)

 

Tidtager

Man starter tiden i vores automatiske tidstagningssystem. Tiden skal startes inden rytteren passerer start. Hvis rytteren rider gennem start uden at være i gang, skal tiden nulstilles (det må de ikke, men det sker ind imellem alligevel). Start og mål-standere står på banen og registrerer, når rytteren rider igennem. Tiden skal oplyses højt og tydeligt til taster og dommer. Ofte har dommeren et manuelt stopur til at dobbelttjekke, hvis noget skulle gå galt med det automatiske system. 

 

Der er forskellige metoder med og uden omspring, som gør, at der også indimellem skal tages tid i omspring, dette skal dommeren nok hjælpe med, hvis der er tvivl om, hvordan det foregår. Spørg gerne dommeren, om der er noget, du skal være opmærksom på.

 

Hvor? Sekretariatet

Alder: Ingen minimumsgrænse

 

Speaker

Hvis du ikke har prøvet at hjælpe før, anbefaler vi ikke, at du starter med en speakertjans ved et springstævne. Springstævner går relativt stærkt, og der er lidt flere ting at holde styr på. Til gengæld er det en sjov tjans af samme årsag, når man lige har prøvet det. Det foregår således:

 

Man kalder rytterne på banen og siger resultatet for foregående samt beder næste rytter holde sig klar. Det kan lyde sådan:

 

”Birgitte Holt sluttede med 0 fejl i tiden 68,7 - næste rytter er startnr. 21 Frida Hansen på Santiago - start nr. 22 Tina Frederiksen og Quinoa bedes holde sig klar.” Resultaterne skrives på dommerkort, som sorteres efter bedste tid og færrest fejl.

 

Der vil være klasser med sponsorer som speakes løbende. Man må gerne speake, imens der er ryttere på banen. Sponsorer kan speakes således:

 

“Vi er i gang med klassen MB1* i den indledende runde af Aarhusmesterskaberne i spring. Klassen er sponsoreret af Kirstineholm Rideudstyr”

 

Derudover speaker man præmieoverrækkelsen. Det kan lyde således:

 

“Vi er klar til en præmieoverrækkelse for klassen MB1* for hest. Vi vil gerne se Mille Henriksen, Tanja Rosengaard og Maja Corneliussen ved sekretariatet.”

 

Når rytterne er ankommet, speakes resultatet - altså hvem der har vundet de forskellige placeringer samt hvilke ærespræmier de får (én rytter ad gangen med pause imellem, så de kan nå at modtage præmierne).

 

Spørg gerne i sekretariatet, om der er noget særligt, du skal være opmærksom på ved det pågældende stævne.

 

Hvor? Sekretariatet

Alder: 14+

 

Bane

Ved springstævner kan der blive revet bomme ned, og de skal selvfølgelig samles op. Derudover skal der samles lidt klatter undervejs, og banen skal bygges om mellem klasserne. Du hjælper med at holde banen sammen med dit hold - altså samle bomme op og tage klatter. Sammen med banebyggeren hjælper du også med at bygge banen om til næste klasse.

 

Hvor? På banen

Alder: 14+ (yngre er ok, hvis ifølge med en voksen). Børn skal have hjelm på, når de færdes på banen

 

Vigtigt at vide

Sådan skriver du dig på en hjælpertjans

Vores hjælperlister ligger på hjemmesiden, så snart vi har overblikket over stævnerne. I starten vil der ikke være tider på, da vi ikke kender antallet af starter, før vi får tilmeldinger, og derfor ikke kan vurdere, hvornår en klasse er færdig og en ny kan begynde. Så snart vi har nogle cirkatider, skriver vi dem på. Det vil ske 14 dage til 1 uge før stævnet afhængig af, hvornår der er fyldt op. Her får du en step by step guide til, hvordan du skriver dig på:

  1. Log ind på din profil på hjemmesiden
  2. Gå ind under "Bliv hjælper" på hjemmesiden (findes i menuen) 
  3. Tryk på "hjælperopgaver" - eller følg linket her
  4. Tryk "ja" på de opgaver, du gerne vil tage
  5. Scroll helt ned på siden, og tryk "bekræft valg" - dette sidste step er vigtigt, ellers gemmer den ikke.

 

Hvis du har glemt, hvad du har skrevet dig på

Du kan altid logge ind på din profil på hjemmesiden og se, hvilke vagter du har taget. Tryk på det lille ikon på din profil med hænderne på, og du får en liste over de opgaver, du har tilmeldt dig.

 

Mødetidspunkt

Kom gerne i god tid - helst 15 minutter før din vagt starter. Mød ind i sekretariatet, så den stævneansvarlige ved, at du er kommet. Det er også i sekretariatet du får drikkevarer, hjælpermad osv. Da klassernes længde afhænger af antal tilmeldte, kan programmet rykke sig. Man kan altid se, hvornår éns klasse starter i appen Equipe til Android eller iOS. Tjek altid dagen før, eller på dagen, om din klasse har rykket sig.

 

Afbud

Hvis du bliver syg eller forhindret i at tage din vagt, må du meget gerne selv finde en afløser. Fjern i så fald dig selv fra den pågældende opgave på hjælperlisten ved at logge ind og trykke "nej", hvor du tidligere har trykket "ja", så andre kan tage den. Hvis det ikke er muligt, så kontakt stævnearrangøren hurtigst muligt, så vi kan finde en afløser.

 

Vores sponsorer